PROTECTION STORM
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΚΕ

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες

Προστασία από την εξάπλωση ιών, μικροβίων και βακτηριδίων.

Φιδοαπωθήσεις

111
112

Φιδοαπώθηση (απώθηση ερπετών) είναι η εργασία για την προστασία των εγκαταστάσεων από τα ερπετά. Η φιδοαπώθηση διενεργείται με χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η χρήση δηλητηρίου και η θανάτωση των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αφού τα ερπετά θεωρούνται είδη ευάλωτα και απειλούμενα με εξαφάνιση. Συνεπώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην φιδοαπώθηση δεν σκοτώνουν τα φίδια αλλά δρουν απωθητικά, απομακρύνοντάς τα από τις εγκαταστάσεις. Έτσι, η απομάκρυνση των φιδιών επιτυγχάνεται με ειδικές εφαρμογές απώθησης ερπετών, κατά τις οποίες ασφαλίζουμε μία περιοχή που καλούμαστε να προστατεύσουμε δημιουργώντας περιμετρικές ζώνες. Τέτοιες εφαρμογές ξεκινούν με τη διακοπή του λήθαργου των φιδιών και πραγματοποιούνται σε κατοικημένους χώρους, εφόσον πρώτα βεβαιωθούμε ότι δεν έχει εισβάλει κάποιο φίδι εσωτερικά της ζώνης προστασίας που θα δημιουργήσουμε. 
Τα σκευάσματα απώθησης των φιδιών τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, εκατέρωθεν των εισόδων και περιμετρικά, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των ερπετών εντός των χώρων όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα φιδιών όπως είναι Δημόσια κτίρια, σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, Δημόσιους κοινόχρηστους χώρους όπως πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, ανοικτά γήπεδα κ.α. Το απωθητικό σκεύασμα ελκύει έντονη χαρακτηριστική οσμή, έχει κοκκώδη μορφή και τοποθετείται σε θήκη - περιέκτη. Όλες οι εταιρείες παγκοσμίως που συσκευάζουν το κοκκώδες φιδοαπωθητικό, το τοποθετούν σε περιέκτη χάρτινο, με εσωτερικό αλουμινόχαρτο και πλαστικό καπάκι, το οποίο δεν είναι ασφαλές και μπορεί να ανοιχτεί εύκολα από παιδιά στα σχολεία ή στις παιδικές χαρές, όπως και συνέβη σε δύο Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή των παιδιών από την κατάποση του φαρμάκου. Η εταιρεία μας Protection Storm κατασκεύασε την πρώτη ειδική θήκη ασφαλείας από INOX - αλουμίνιο για την τοποθέτηση του φιδοαπωθητικού σκευάσματος, που προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και όχι μόνο, αφού αυτή η θήκη προφυλάσσει το φιδοαπωθητικό από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και παρατείνεται ο χρόνος δράσης του φαρμάκου. Είναι μια ανοξείδωτη μεταλλική θήκη INOX, βαρέου τύπου, για την τοποθέτηση φιδοαπωθητικού σκευάσματος. Στιβαρή κατασκευή από άριστης ποιότητας ΙΝΟΧ ανοξείδωτο με διαστάσεις 28cm χ 10cm. Είναι ιδανική για χρήση σε νοσοκομεία, σχολεία, Δημόσια κτίρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, Δημόσιους κοινόχρηστους χώρους όπως πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, καθώς πληροί την Ευρωπαϊκή Νόρμα ΕΝ 12791.  
Η τεχνολογία των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε, τους επιτρέπει στα φάρμακα να παραμένουν δραστικά για 45-60 μέρες μετά την εφαρμογή τους.
Τα φίδια είναι ζώα ψυχρόαιμα δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός τους δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Είναι κατά κανόνα σαρκοφάγα και ωοτόκα (γενούν αμνιακά - μαλακά αυγά χωρίς σκληρό κέλυφος). Τα φίδια αναπαράγονται σεξουαλικά και γενούν τα αυγά τους σε προστατευμένες θέσεις. Μέχρι να εκκολαφθούν τα αυγά, τα φίδια βρίσκονται πάντα κοντά στον χώρο της φωλιάς για να φροντίζουν για την ασφάλεια των αυγών. 
Πολλά φίδια που ενδημούν στην Ελλάδα όπως η Οχιά της Μήλου (Vipera lebetina) και η Μικρή Οχιά (Vipera ursinii) έχουν χαρακτηριστεί από τον διεθνή οργανισμό International Union for Conservation of Nature (IUCN) ως είδη ευάλωτα (Vulnerable) δηλαδή είδη που αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και αναπαραγωγής τους, θα απειληθούν με εξαφάνιση. 
Τα φίδια στην Ελλάδα συναντώνται σε δύο κατηγορίες φιδιών με δηλητήριο. Τα φίδια με δηλητήρια στα δύο μπροστινά δόντια και τα φίδια με δηλητήριο στα πίσω δόντια της γνάθου. Τα φίδια με δηλητήριο στα δύο μπροστινά δόντια είναι τα πιο επικίνδυνα και είναι αυτά που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αν τσιμπήσουν τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν πάρα πολλά είδη φιδιών χωρίς δηλητήριο τα οποία είναι τελείως ακίνδυνα. Τα φίδια στην Ελλάδα δεν επιτίθενται ποτέ σε άνθρωπο παρά μόνο εάν ενοχληθούν. Εάν πατηθούν ή αισθανθούν απειλή και ιδιαίτερα αν έχουν γεννήσει και έχουν τα αυγά τους σε κοντινή απόσταση μπορεί να μας τσιμπήσουν. Τα φίδια μετά το τσίμπημα αφήνουν σημάδι από τη μορφή του οποίου μπορούμε να καταλάβουμε αν το φίδι ήταν δηλητηριώδες. Τα φίδια με δηλητήριο στα δύο μπροστινά δόντια αφήνουν σημάδι με δύο χαρακτηριστικές τρύπες που δημιουργούνται από τα δύο μπροστινά μακριά δόντια (που εκκρίνουν το δηλητήριο). Τα φίδια με δηλητήριο στα πίσω δόντια αφήνουν ένα σημάδι σαν γδάρσιμο και τα μη δηλητηριώδη φίδια αφήνουν μετά το τσίμπημα ένα σημάδι σαν πέταλο που είναι το αποτύπωμα από τα δόντια τους. 
Οι Οχιές ή αλλιώς Έχιδνες (Vipers) που ενδημούν στην Ελλάδα είναι τα μοναδικά φίδια στη χώρα μας που έχουν δηλητήριο στα δύο μπροστινά δόντια. Οι οχιές τρέφονται με μικρά πουλιά, ποντίκια, μικρά θηλαστικά και άλλα μικρότερα έρπετα όπως σαύρες κλπ. Τα είδη της Οχιάς που ενδημούν στη χώρα μας είναι η Κοινή Οχιά Vipera ammodytes, η Οθωμανική Οχιά Vipera xanthina, η Οχιά της Μήλου Vipera lebetina (απειλούμενο VU), ο Αστρίτης Vipera berus και η Μικρή Οχιά Vipera ursinii (απειλούμενο VU). Όλες οι Οχιές θεωρούνται προστατευόμενα είδη από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Το χαρακτηριστικό της Κοινής Οχιάς που απαντάται συχνότερα από τα άλλα είδη είναι το κέρατο πάνω στη μύτη του φιδιού ακριβώς πάνω από το στόμα. Ενώ χαρακτηριστικό όλων των ειδών του γένουν Vipera είναι το τριγωνικό κεφάλι και τα 2 εμπρόσθια μακριά δόντια που απέχουν μεταξύ του 7cm περίπου. Η Κοινή Οχιά θεωρείται το πιο επικίνδυνο είδος από όλα. 
Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια της γνάθου τρέφονται και αυτά με μικρά θηλαστικά, πουλιά, βατράχια και λοιπά μικρά ζώα. Το τσίμπημά τους έχει δηλητήριο αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Γενικά τα τσιμπήματα από αυτά τα φίδια στον άνθρωπο προκαλούν ένα ελαφρύ πρήξιμο και ίσως χαμηλό πυρετό. Τα είδη των φιδιών με δηλητήριο στα πίσω δόντια της γνάθου που ενδημούν στην χώρα μας είναι το Μαυρόφιδο Malpolon isnignitus και το Αγιόφιδο Telescopus fallax. 
Τα φίδια που δεν έχουν δηλητήριο είναι τελείως ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Τρέφονται και αυτά κυρίως με ποντίκια, βατράχια, έντομα και μικρά πουλιά. Αν ενοχληθούν ή πατηθούν μπορεί να μας δαγκώσουν αλλά το τσίμπημά τους δεν μπορεί να προκαλέσει απολύτως τίποτα σε έναν ενήλικο παρά μόνο ένα μικρό σημάδι που θα φύγει μετά από 3-7 ημέρες. Τα είδη των φιδιών χωρίς δηλητήριο είναι πάρα πολλά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Λαφιάτης Elaphe quatuorlineata, Σαΐτα Coluber najadum, Δενδρογαλιά Hemorrhois nummifer, Σπιτόφιδο Elaphe situla, Ασινόφιδο Coronella austriaca και τα Νερόφιδα Natrix spp. 
Οι Οχιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Πριν από το τσίμπημα συνήθως παίρνουν ένα σχήμα σαν οκτώ(8), το οποίο τις βοηθάει στην εκτίναξή τους. Κατά το δάγκωμα, που γίνεται αστραπιαία μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου βυθίζουν τα εμπρόσθια δόντια βαθιά μέσα στη σάρκα του θύματός τους και εκκρίνουν το δηλητήριο. Με το δηλητήριο παραλύουν το ζώο θήραμα ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τραφούν με αυτό. Η οχιά μπορεί να τσιμπήσει και ζώα μη στόχους όταν αισθάνεται απειλή όπως σκύλους, γάτες και λοιπά κατοικίδια ή ανθρώπους. Η σοβαρότητα του τσιμπήματος της Οχιάς εξαρτάται από την ποσότητα και την τοξικότητα του δηλητηρίου που εγχύεται στον ιστό του θύματος. Ο βαθμός της τοξικότητας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του φιδιού, το μέγεθός του κλπ. Στον άνθρωπο, εάν το τσίμπημα γίνει πάνω από παπούτσια, γάντια, ρούχα, μπορεί τα δόντια του φιδιού να μην φτάσουν το ανθρώπινο δέρμα συνεπώς το τσίμπημα να είναι ακίνδυνο και το δηλητήριο να χυθεί στο ενδιάμεσο υλικό (πανί, κάλυμμα, ύφασμα κλπ.). Συνήθως τα περισσότερα τσιμπήματα από Οχιές είναι προειδοποιητικά, χωρίς δηλαδή την έγχυση δηλητηρίου. 
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της Οχιάς και την έγχυση δηλητηρίου στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι δημιουργία οιδήματος και έντονος πόνος γύρω από το δάγκωμα, οι χαρακτηριστικές δύο τρύπες από τα δόντια του φιδιού, αιμορραγία στην περιοχή του δαγκώματος, στρογγυλή κοκκινίλα στην περιοχή του 
δαγκώματος, κάψιμο στην περιοχή του δαγκώματος, μούδιασμα ίσως και μερική παράλυση της περιοχής, ταχυπαλμία και χαμηλή αρτηριακή πίεση, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και έντονη δυσαρέσκεια, έλλειψη σωματικής και ψυχικής δύναμης, υπερίδρωση, πυρετός, μυϊκοί σπασμοί, παραισθήσεις, δυάρια και πονοκέφαλος. 
Έχει υπολογισθεί πως η θνησιμότητα στα καταγεγραμμένα συμβάντα τσιμπημάτων από διάφορα είδη φιδιών όπου το θύμα προλαβαίνει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο είναι μόλις το 5%. Αυτό σημαίνει πως θάνατος από τσίμπημα του φιδιού επέρχεται αμέσως.



PROTECTION STORM

Πληροφορίες



Κιν.: 6987335794 

Τηλ: 210 9803831

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για νέα προϊόντα και προσφορές.