PROTECTION STORM
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΚΕ

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες

Προστασία από την εξάπλωση ιών, μικροβίων και βακτηριδίων.

Κουνουποκτονίες

111
111

Τα κουνούπια είναι η μεγαλύτερη ομάδα αιμομυζητικών εντόμων που ενοχλούν όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα ζώα και πτηνά. Οι επιθέσεις τους δεν περιορίζονται στα θερμόαιμα ζώα, αλλά επεκτείνονται και σε ψάρια, ερπετά και αμφίβια και έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνητικοί φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και στις ομάδες αυτές των ποικιλόθερμων ζώων.

Τα κουνούπια αποτελούν παγκοσμίως σοβαρή απειλή για την Δημόσια Υγεία. Ο λόγος είναι όχι μόνο η ενόχληση που προκαλούν με τα τσιμπήματά τους, αλλά και η δυνατότητα ορισμένων ειδών να προκαλέσουν επιδημίες σοβαρών νόσων, ως ξενιστές των αιτιολογικών λοιμογόνων παραγόντων τους. Η παρουσία κουνουπιών σε μια περιοχή, επιφέρει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στις εργασίες υπαίθρου και στην τουριστική ανάπτυξη και επομένως επιδρά αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αυτής. Επιπλέον, τα τσιμπήματα προκαλούν συχνά κνησμό, ερεθισμό, δερματίτιδες και αλλεργίες στα ευαίσθητα άτομα, ενώ εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες (μολυσμένα άτομα και τα κατάλληλα είδη-φορείς), μπορούν να εμφανισθούν σοβαρά νοσήματα μεταδιδόμενα με κουνούπια. 
Τα κουνούπια μεταφέρουν και μεταδίδουν ασθένειες όπως η Ελονοσία, Εγκεφαλίτιδα, Μηνιγγίτιδα, Κίτρινο πυρετό κ.α. Σε ασθένειες που σχετίζονται με τσιμπήματα από κουνούπια αποδίδονται κάθε χρόνο πάνω από 750.000 θάνατοι σε ολόκληρο τον κόσμο και σε μεγάλο ποσοστό στα παιδιά. Το 70% των θανάτων από ελονοσία καταγράφετε στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών. Τα παιδιά περνούν πάρα πολλές ώρες στο σχολείο, κινούνται σε εξωτερικούς χώρους του σχολείου όπου υπάρχουν δέντρα και φυτά στα οποία βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια, παίζουν στην αυλή και έρχονται σε επαφή με στάσιμα ή λιμνάζοντα νερά από βρύσες, γλάστρες, υδρορροές, λακκούβες κ.α. που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών. Έτσι είναι αναγκαία η εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε Δημόσια κτίρια, σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για την προστασία της υγείας των παιδιών. Επίσης σε Νοσοκομεία, σε Δημόσιους κοινόχρηστους χώρους όπως πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, ανοικτά γήπεδα, αλσύλλια, ρέματα, φρεάτια κ.α. εντοπίζονται μεγάλοι πληθυσμοί από κουνούπια και είναι απαραίτητη η εφαρμογή προγράμματος κουνουποκτονίας. 
Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων. 
Για μια ολοκληρωμένη καταπολέμηση κουνουπιών θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνητικές ή υπάρχουσες εστίες ανάπτυξης εντόμων. Η πρόληψη για την αντιμετώπιση κουνουπιών, μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες εργασίες όπως κλαδέματα και καθαρισμούς σε περιπτώσεις με ανεξέλεγκτη βλάστηση, αλλά κυρίως περιορισμό των εστιών ανάπτυξης τους που είναι τα στάσιμα νερά. Οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών αποτελεί δυνητική εστία ανάπτυξης προνυμφών κουνουπιών. Μεγάλες φυσικές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών αποτελούν έλη, υφάλμυρα παράκτια έλη, αρδευτικά ή αποστραγγιστικά κανάλια, ρέματα-μικρά ποτάμια, μικρές λίμνες και εφήμερες υδατοσυλλογές. Επίσης, εστίες ανάπτυξης κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον είναι ρέματα και ανοιχτά κανάλια, αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων, ανοιχτά κανάλια διοχέτευσης λημμάτων, δοχεία μεταφοράς ή φύλαξης νερού, πισίνες που δεν συντηρούνται, σιντριβάνια, διακοσμητικές λιμνούλες, διαρροές από αρδευτικά συστήματα, δοχεία με μεγάλο άνοιγμα (καροτσάκια, λεκάνες πλυσίματος, βάρκες, βαρέλια), δοχεία με στενό άνοιγμα (ανθοδοχεία, βάζα, κονσερβοκούτια, μπουκάλια κλπ.), αντικείμενα που συγκρατούν νερό (πιατάκια γλαστρών, υδρορροές, σωλήνες κλπ.), παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, φυσικές κοιλότητες δένδρων, ποτίστρες ζώων και πηγάδια.
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών από την εταιρεία Protection Storm περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων και μεθόδων καταπολέμησης που να συμβάλλουν προς το τελικό αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης βασίζεται κατά κύριο λόγο στην καταπολέμηση των προνυμφών των κουνουπιών στις εστίες ανάπτυξής τους. Όπου κρίνεται απαραίτητο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιείται καταπολέμηση των τέλειων εντόμων - ενήλικων κουνουπιών (ακμαιοκτονία), καθώς και εφαρμογή ειδικών επεμβάσεων, όπως ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου (ULV εκνεφώσεις) με δυνατότητα εκπομπής σταγονιδίου μικρότερου από 50μ, υπολειμματικοί ψεκασμοί εσωτερικών χώρων ή ψεκασμοί κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν αυτό απαιτείται από τις συνθήκες. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους. Η προνυμφοκτονία πραγματοποιείται με ειδικά σκευάσματα τα οποία δρουν ως παρεμποδιστές ανάπτυξης για τα έντομα (Insect Growth Regulators), σε σημεία όπου υπάρχει παρουσία στάσιμου νερού, σε φυλλώματα φυτών, γκαζόν και πιθανές εστίες κουνουπιών. Η καταπολέμηση των κουνουπιών σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους με ψηλά δέντρα και αρκετά φυτά όπου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών πραγματοποιείται με τη χρήση ψεκαστικού μηχανήματος που διαθέτει η εταιρεία μας. Με τη χρήση του ψεκαστικού μηχανήματος καταφέρνουμε να ψεκαστούν ψηλά δέντρα και πράσινα μέρη φυτών σε πολύ ψηλά σημεία, με την απαιτούμενη πίεση και ποσότητα ψεκαστικού υγρού. Ως εκ τούτου αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια των φύλλων των φυτών όσο ψηλά και αν βρίσκονται και να καταπολεμήσουμε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Τα κουνούπια συνήθως βρίσκονται την ημέρα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, συνεπώς καθίσταται αναγκαίο να μπορέσει να καλυφθεί και η κάτω επιφάνεια των φύλλων με το ψεκαστικό διάλυμα προκειμένου να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών στον κόσμο. Τα κουνούπια είναι ολομετάβολα έντομα δηλαδή ο κύκλος ζωής τους ολοκληρώνεται σε τέσσερα στάδια του ωού, της προνύμφης, της νύμφης και του τέλειου (ενήλικου ή ώριμου). Τα αυγά είναι λευκά και τοποθετούνται είτε στην επιφάνεια του νερού ένα-ένα είτε κατά ομάδες κάτω από την υδρόβια βλάστηση. Από τα αυγά αυτά σε 2-3 ημέρες εκκολάπτονται οι προνύμφες, οι οποίες είναι πάντα υδρόβιες και τρέφονται με άλγη, πρωτόζωα και οργανική ύλη. Η προνυμφική ανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει 5-7 ημέρες περίπου. Έπειτα, ακολουθεί το νυμφικό στάδιο (διαρκεί μόνο 1-3 ημέρες) και τέλος εξέρχονται τα ενήλικα. Έτσι, κατά μέσο όρο όλα τα είδη κουνουπιών έχουν βιολογικό κύκλου περίπου 14 ημέρες, ενώ αυτός μπορεί να είναι και 20 ημέρες, όταν υπάρχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό των κουνουπιών είναι η επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική τους κοιλότητα. Τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αυγά. Διαχειμάζουν ως γονιμοποιημένα θηλυκά σε σημεία προφυλαγμένα και θερμά. Με την άνοδο της θερμοκρασίας δραστηριοποιούνται και μετά από μια λήψη αίματος πραγματοποιούν την πρώτη ωοτοκία τους. Τα κουνούπια πολλές φορές βρίσκουν καταφύγιο σε κάποια σκοτεινή γωνιά και μας δημιουργούν προβλήματα όχλησης. Προσελκύονται ιδιαίτερα από το CO2 που αποβάλουμε κατά την αναπνοή, τον ιδρώτα του προσώπου και των χεριών και τη μυρωδιά των πελμάτων, ενώ αντιλαμβάνονται την οσμή από απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Τα κουνούπια αντιδρούν ιδιαίτερα στο μπλε, μαύρο και κόκκινο χρώμα, ενώ μικρή αντίδραση υπάρχει στο άσπρο και στο κίτρινο.
Τα είδη των κουνουπιών είναι: 
Κοινό κουνούπι Culex pipiens
Αποτελεί το κοινό κουνούπι των σπιτιών. Νύσσει και μάλιστα επώδυνα κυρίως μετά την δύση του ηλίου, ενώ την ημέρα κρύβεται σε σκοτεινά σημεία. Παράγει χαρακτηριστικό, ενοχλητικό και παρατεταμένο βουητό. Είναι το κατεξοχήν ανθρωπόφιλο και οικοδίαιτο είδος. Κάθε μικρή ποσότητα νερού που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί είναι ικανή να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτού του είδους (άδεια κουτιά κονσέρβας, γλάστρες, ποτίστρες, σιντριβάνια, βουλωμένες υδρορροές, υπόνομοι κ.α.). Αντέχουν σε μικρή ποσότητα άλατος, ενώ μπορεί να αναπαραχθεί σε πολλές γενιές κάθε χρόνο, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Στην Ελλάδα είναι το πιο διαδεδομένο είδος κουνουπιού στις αστικές περιοχές. Αν και φαίνεται ότι παίζει μικρό ρόλο στην μετάδοση των Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, εντούτοις έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου. 
Anopheles sacharovi (Το κουνούπι που μεταδίδει την Ελονοσία) 
Οι προνύμφες του βρίσκονται γενικά σε αβαθή νερά εκτεθειμένα στον ήλιο, με άφθονη επιφανειακή βλάστηση, τόσο σε γλυκά όσο και σε υφάμλυρα νερά. Αντέχει περισσότερη αλατότητα από άλλα είδη κουνουπιών, γι’ αυτό παρατηρείται σε βάλτους και έλη, σε λιμνοθάλασσες και στα κοντινά ρέματα, σε αποστραγγιστικά και αρδευτικά κανάλια, καθώς επίσης και σε ορυζώνες. Τα ενήλικα, σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, μπορούν να τραφούν με αίμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ο πληθυσμός τους όμως φτάνει την μέγιστη τιμή μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Θεωρείται ο κυριότερος ξενιστής και διαβιβαστής της Ελονοσίας στη χώρα μας. Η Ελονοσία, προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών του γένους Anopheles. Αν και πριν 40 χρόνια η Ελονοσία σχεδόν εξαλείφθηκε σε 37 χώρες, η κατάσταση αυτή σήμερα γρήγορα αναστράφηκε, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, λόγω του αυξημένου αριθμού των μεταναστών καθώς και των ταξιδιωτών στις χώρες που μαστίζονται από την Ελονοσία, όπως είναι η Αφρική, η νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία και η νότιος Αμερική. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν αναιμία, ρίγη, κώμα, σπασμούς, πυρετό, πονοκέφαλο, ίκτερο, πόνο των μυών και ναυτία και κάνουν την εμφάνισή τους 10 ημέρες με 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, αν και μπορούν να εμφανιστούν και μετά από 8 ημέρες και μέχρι 1 χρόνο κατόπιν μόλυνσης. Αφού τα συμπτώματα εκδηλωθούν θα εμφανίζονται ξανά σε κύκλους των 48 - 72 ωρών. 
Aedes albobictus (Κουνούπι Τίγρης)
Το «κουνούπι τίγρης» είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επιτίθεται στον άνθρωπο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των κατοικιών σε σκιερές θέσεις, με αποκορύφωμα το σούρουπο και την αυγή. Τα θηλυκά προτιμούν να τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων, ενώ εκτός από τον άνθρωπο τσιμπούν με ευκολία και άλλα θηλαστικά αλλά και πτηνά. Είναι ο κύριος διαβιβαστής του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκαλεί λοίμωξη με σοβαρές συνέπειες. Η σοβαρή μορφή της νόσου είναι εγκεφαλίτιδα-μηνιγγίτιδα και προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μεταδίδεται μέσω δαγκώματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές. Δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και μόνον σε πολύ μικρό αριθμό έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση κάποιου οργάνου ή μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο έμβρυο. Σε ότι αφορά τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, λιγότεροι από 1% των ανθρώπων (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι συνήθως 2 έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Να σημειωθεί όμως ότι, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει πλήρης ίαση σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος μετά από προσβολή από τον ιό είναι πάνω από μια στις δέκα χιλιάδες. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί (δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα), ενώ το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετούς και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων). Διαθέσιμο εμβόλιο εναντίον του ιού προς το παρόν δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και ειδική θεραπεία.



PROTECTION STORM

Πληροφορίες



Κιν.: 6987335794 

Τηλ: 210 9803831

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για νέα προϊόντα και προσφορές.