Τα τρωκτικά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας μεταδίδοντας στον άνθρωπο πολλές ασθένειες, καθώς επίσης και παράσιτα στον χώρο. Πέραν των άλλων προκαλούν μεγάλες ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις όπως επίσης και στα αποθηκευμένα τρόφιμα.
Μυοκτονία είναι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται για τη μείωση και τον έλεγχο των τρωκτικών πληθυσμών, ποντικιών και αρουραίων. Προσβολές από ποντίκια ενδέχεται να δημιουργηθούν εξωτερικά σε αυλές κτιρίων ή εσωτερικά μέσα σε κάποιο κτίριο, όπως κατοικία ή επαγγελματικός χώρος. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος πρέπει να επιλεχτεί και η κατάλληλη μέθοδος για την καταπολέμηση των τρωκτικών.
Αυτές είναι είτε με την τοποθέτηση δολωμάτων ποντικοφάρμακου στα σημεία της προσβολής. Τα δολώματα τοποθετούνται σε ειδικές θήκες ασφαλείας, τους δολωματικούς σταθμούς. Έτσι τα ποντικοφάρμακα είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και τα ζώα μη στόχους. Προστατεύονται από την υγρασία, την σκόνη, τον ήλιο, την βροχή κλπ, είτε με τη χρήση σταθμών μηχανικής παγίδευσης, σταθμών ελέγχου ή κολλητικών επιφανειών για την παγίδευση των τρωκτικών.
Πριν την μυοκτονία θα πρέπει πάντα να γίνεται επιθεώρηση του χώρου ώστε να προσδιοριστούν οι θέσεις, ο αριθμός των παγίδων και ο τύπος των παγίδων που θα τοποθετηθούν στο χώρο. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των ποντικιών και των αρουραίων πρέπει να επαναλαμβάνονται οι εργασίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανάλογα με την συχνότητα που θα συμφωνηθεί, το πρόγραμμα για την μυοκτονία του χώρου θα πρέπει να τηρείται γιατί η προσβολή από ποντίκια ή αρουραίους προϋποθέτει περιοδικό έλεγχο.
Κάθε εφαρμογή συνοδεύεται από πιστοποιητικό εργασίας υπογεγραμμένο από τον υπεύθυνο επιστήμονα (Υγιεινολόγο ΤΕ – Επόπτη Δημόσιας Υγείας). Στο πιστοποιητικό αναγράφονται ο αριθμός πρωτοκόλλου για την έναρξη εργασιών της εταιρείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν (όλα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και εναρμονισμένα στην υποκείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία), καθώς και το αντίδοτο της δραστικής ουσίας σε περίπτωση ατυχήματος.